vulcan

Razem dla lepszej oświaty. Blog

Rola sklepiku szkolnego w edukacji żywieniowej

xVULCAN , 2019-10-31

Jak urządzić sklepik szkolny tak, by zapewnić dzieciom zdrowe przekąski? Co powinno znajdować się w jego asortymencie? Czy istnieje lista zakazanych składników lub produktów?
Nasze dzieci spędzają w szkole tak naprawdę cały dzień (lekcje, później mnóstwo zajęć dodatkowych). Bardzo ważne jest więc, by miały możliwość dokupić w razie potrzeby „coś” pożywnego, wartościowego.

Niestety często obserwujemy, że wraz z rozpoczęciem nauki, pogarsza się ich sposób żywienia. Dlaczego tak jest? W pewnym stopniu może to wynikać z faktu, że jest to miejsce, gdzie dzieci podejmują swoje pierwsze decyzje zakupowe.
Z tego względu osoby decydujące się prowadzić sklepik szkolny powinny przywiązywać szczególną uwagę do swojego asortymentu.
Dodatkowo, to co się w nim znajduje powinno być nadzorowane przez dyrektorów szkół i rodziców.

Planując prowadzenie sklepiku szkolnego warto zapoznać się z aktualnymi wytycznymi (rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku) dotyczącymi organizacji sklepików szkolnych, obowiązującymi od września 2016 roku.

Pamiętajmy – sklepik szkolny to nie tylko miejsce, gdzie dziecko może kupić coś do jedzenia czy picia, ale jest to przede wszystkim „cegiełka” w drodze do budowania prawidłowych nawyków żywieniowych, a także odpowiedniej świadomości konsumenckiej.

A tłumaczenie, że jabłko czy marchewka się nie sprzeda „bo dzieci tego nie jedzą” nie jest odpowiednim argumentem.
Do dobrego wyboru można zachęcić nasze pociechy odpowiednią alternatywą.

Co w takim razie sprzedawać?

Warzywa, owoce, woda, orzechy – dzieci sięgną po te rzeczy, jeżeli tylko będą miały taką możliwość. A jeżeli sklepik dysponuje odpowiednim zapleczem, można sprzedawać w nim dodatkowo koktajle, sałatki, puddingi chia, kanapki czy lemoniadę przygotowywaną na miejscu.

Chipsy i cola odejdą w zapomnienie jeżeli będziemy zwracać większą uwagę na to jakim jedzeniem otaczamy nasze dzieci, będziemy stawiać na jakość nie ilość, a osoby, które mają nieco większy wpływ na to jakie produkty są dostępne w sklepach, wyjdą nieco poza swoją strefę komfortu.

Materiał opracowany przez Fundację Szkoła na Widelcu.      

xNapisz do autora Polub nas na Facebooku

Tagi

# nawyki żywieniowe, # zdrowe jedzenie

Komentarze

Dodaj komentarz:

Twój nick:  
Wyślij

Napisz do autora

×
Podaj temat wiadomości
Podaj prawidłowy adres email
Wpisz treść wiadomości
Dziękujemy. Twoja wiadomość została wysłana.
Anuluj × Wyślij
x x x