vulcan

Razem dla lepszej oświaty. Blog

Konferencja Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu

xVULCAN , 2018-09-06

15 września 2018 roku, w ramach Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego odbędzie się konferencja dla dyrektorów
i nauczycieli placówek oświatowych, poświęcona tematyce żywienia dzieci
i młodzieży. Konferencja, której organizatorem jest Fundacja Szkoła na Widelcu, mająca na celu inaugurację II Edycji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjno-Kulinarnego „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu“ będzie inspiracją dla szkół w zakresie edukacji żywieniowej i promocji prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży.

Podczas spotkania oprócz prelekcji przewidziany jest czas na debatę oraz wymianę dobrych praktyk między uczestnikami z różnych środowisk, mających wpływ na żywienie dzieci i młodzieży. W konferencji wezmą udział m.in. eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, a także przedstawiciele organizacji pozarządowych, dietetycy, dyrektorzy oraz pracownicy placówek oświatowych.

Wydarzenie odbędzie się z inicjatywy Fundacji Szkoła na Widelcu, która już od 2012 r. działa na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci i młodzieży w Polsce. Realizując swoją misję, organizuje akcje promujące zdrowy styl życia oraz prowadzi innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne, bazujące na połączeniu wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych. Jest pomysłodawcą i organizatorem Ogólnopolskiego Programu Edukacyjno-Kulinarnego „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” skierowanego do uczniów klas 1-3.

"Wierzę, że szkoła może się przyczynić do tego, aby dzieci i młodzież lepiej jadły, a przez to mądrzej i zdrowiej żyły. Dyrektorzy, nauczyciele, rodzice wspólnie mogą wdrożyć wiele działań w szkołach, które pozwolą zaszczepić w dzieciach miłość do dobrego jedzenia. Musimy działać zdecydowanie i sukcesywnie, aby osiągnąć długofalowe rezultaty" – mówi Grzegorz Łapanowski, założyciel i prezes Fundacji, kucharz i promotor zdrowego żywienia.

Wydarzenie jest finansowane dzięki środkom pozyskanym w ramach współpracy z partnerami programu Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu.

Patronat nad II Edycją Programu objęło Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia, Rzecznik Praw Dziecka, Polskie Stowarzyszenie Dietetyków, Polskie Towarzystwo Oświaty Zdrowotnej.

Termin i miejsce spotkania

15 września godz. 9.00 Urząd Dzielnicy Warszawa Wilanów ul. Franciszka Klimczaka 2, Sala Widowiskowa.

Zgłoszenia dyrektorów i nauczycieli przyjmowane są do 10 września drogą mailową na adres: konferencja@szkolanawidelcu.pl. Prosimy o podanie w wiadomości e-mail nazwy szkoły.

Agenda

9:00-9:30 Po co nam edukacja kulinarna?

„Dobrego jedzenia dziecko powinno się uczyć nie tylko w domu, ale też w szkole” – to dewiza Fundacji Szkoła na Widelcu realizującej innowacyjne programy w polskich placówkach oświaty. Dzięki nim dzieci poznają świat warzyw, owoców i innych produktów, odkrywają nowe smaki, poprzez zabawę ucząc się zasad zdrowego odżywiania.
Edukacja kulinarna to jednak znacznie więcej – praca w grupie, ćwiczenie umiejętności manualnych. Prelekcja naświetli jej szczególną rolę w rozwoju dziecka.

Prowadzący: Urszula Somow, Grzegorz Łapanowski

9:30-10:00 Ogólnopolski Program Edukacji Żywieniowo-Kulinarnej Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu – Analiza I Edycji Programu

Program „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” skierowany jest do klas 1-3 szkół podstawowych. To projekt długofalowy, którego pierwsza edycja odbyła się w roku szkolnym 2017/2018. Celem organizatora, jest edukacja w zakresie prawidłowego i świadomego żywienia oraz zachęcenie najmłodszych do gotowania. Program został przygotowany we współpracy z dietetykami oraz pedagogami i partnerami. W ramach projektu 1500 szkół otrzymało pakiety materiałów edukacyjnych.

Prowadzący: Katarzyna Pieczyńska

10:00-10:30 Warsztaty kulinarne zamiast lekcji historii – jak edukować przez kuchnię?

A gdyby tak przenieść część lekcji historii ze szkolnej ławki prosto do pałacowej kuchni? Samemu spróbować, doświadczyć i dotknąć historii… O tym, czy i w jaki sposób warsztaty kuchni historycznej mogą stanowić skuteczny sposób na rozbudzenie historycznej pasji wśród dzieci opowiedzą edukatorzy Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

Prowadzący: Paulina Szulist

10:30-11:00 Panel dyskusyjny: Jak wprowadzać edukację kulinarną do przedszkoli i szkół? Wymiana dobrych praktyk

Od teorii do praktyki, od planów do realizacji. O przeszkodach, ich pokonywaniu i sukcesach. Swoimi doświadczeniami z wprowadzania edukacji kulinarnej do placówek oświatowych podzielą się ci, którzy z tym wyzwaniem zetknęli się już w praktyce i wspólnie zastanowią się, jak działać, by stała się ona stałym elementem edukacji każdego dziecka.

W panelu udział wezmą:
> Joanna Jaczewska-Schuetz Instytut Żywności i Żywienia
> Małgorzata Litwin Szkoła Podstawowa nr 289 im. Henryka Sienkiewicza w Warszawie
> Grzegorz Łapanowski Fundacja Szkoła na Widelcu
> Ministerstwo Edukacji Narodowej
> Monika Niewiarowska Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
> Ewelina Szkutnik Zabawa w Gotowanie
> Agata Tomala Przedszkole z oddziałami integracyjnymi nr 7 w Warszawie
> Tefal Partner strategiczny programu „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”

Materiał opracowany przez Fundację Szkoła na Widelcu w ramach współpracy przy programie "Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu".


www.dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl

xNapisz do autora Polub nas na Facebooku

Tagi

Komentarze

Dodaj komentarz:

Twój nick:  
Wyślij

Napisz do autora

×
Podaj temat wiadomości
Podaj prawidłowy adres email
Wpisz treść wiadomości
Dziękujemy. Twoja wiadomość została wysłana.
Anuluj × Wyślij
x x x