Według badań Instytutu Żywności i Żywienia ponad 20% uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w Polsce ma nadmierną masę ciała czyli nadwagę lub otyłość.
Edukacja żywieniowo-kulinarna to jeden z najlepszych kierunków działań, który może mieć realny wpływ na zmianę nawyków żywieniowych młodych pokoleń. Ważne, aby działania edukacyjne były przyjazne dzieciom, zawierały wiele aspektów praktycznych, zachęcały nauczycieli do prowadzenia warsztatów kulinarnych czy zakładania ogródków szkolnych wraz z uczniami– tłumaczy dietetyk Katarzyna Pieczyńska z Fundacji Szkoła na Widelcu.
Jednak równie istotne jest zaangażowanie rodziców i wspólne przygotowywanie posiłków w domu. Gotowanie razem w szkole i w domu daje dużo radości, ale też i wpływa na zmianę nawyków żywieniowych.
„Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” jest programem skierowanym do klas 1-3 szkół podstawowych. Celem organizatora, czyli Fundacji Szkoła na Widelcu, jest przede wszystkim edukacja w zakresie prawidłowego i świadomego żywienia oraz zachęcenie najmłodszych do gotowania. Program został przygotowany we współpracy z dietetykami, pedagogami i objęty patronatem Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Edukacji Narodowej, Instytutu Żywności i Żywienia, Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Rzecznika Praw Dziecka
Szkoły, które zgłosiły się do programu otrzymały bezpłatne materiały edukacyjne dla nauczycieli i uczniów: scenariusze zajęć, płyty z filmami edukacyjnymi, plakaty, naklejki, specjalnie przygotowane karty samodzielnej pracy.
W tegorocznej edycji program objął działaniami ponad 200 000 uczniów, którzy wraz ze swoimi nauczycielami realizowali lekcje o prawidłowym i świadomym żywieniu. Umiejętności małego kucharza, które zabrały dzieci do domu pomogą im kontynuować swoją przygodę w rodzinnej kuchni.
Edukacja kulinarna ma ogromną moc. Wierzę, że nasz program pomoże nauczycielom w prowadzeniu mądrych, ciekawych i inspirujących zajęć. Moim marzeniem jest to, aby w każdej szkole był czas na prowadzenie lekcji o tym, jak dobrze jeść.
– podsumowuje Grzegorz Łapanowski, pomysłodawca i założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu.
Bardzo ważnym elementem programu jest tworzona przez szkoły „Mapa dobrych działań”, dostępna na stronie programu, na której każda placówka może pochwalić się swoimi przedsięwzięciami realizowanymi w ramach edukacji żywieniowo-kulinarnej. Na mapie znajduje się już 750 inicjatyw i dobrych praktyk m.in ogródków przyszkolnych, warsztatów kulinarnych, dni śniadań, uprawy ziół czy szkolnych festiwali kulinarnych. Dzięki tej mapie rodzice mają także możliwość zobaczyć, co szkoła ich dzieci robi w zakresie promocji szeroko pojętego zdrowego stylu życia.
4 czerwca odbył się finał II edycji programu. W konkursie realizowanym w ramach projektu
zwyciężył Zespół Szkół Miejskich nr 1 w Jaśle, w którym Grzegorz Łapanowski wraz z edukatorami Fundacji Szkoła na Widelcu przeprowadził pokaz kulinarny oraz gotował wspólnie z dziećmi podczas warsztatów kulinarnych. Szkołom i dzieciom zostały wręczone nagrody od partnerów konkursu- Tefal, Baziółka, Hortex, Restaurant Week oraz ITAC.
Ruszyła już rekrutacja do trzeciej edycji programu, która trwać będzie w roku szkolnym 2019/2020. Szczegóły i formularz rekrutacyjny dostępne są na stronie
www.dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl
Liczba miejsc ograniczona, a o możliwości otrzymania pakietów edukacyjnych decyduje kolejność zgłoszeń.
Materiał naszego Partnera Fundacji Szkoła na Widelcu.
www.dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl