vulcan

Razem dla lepszej oświaty. Blog

Zdrowe przekąski na urodziny klasowe. Co zamiast cukierka?

xVULCAN , 2018-10-18

Powszechnie wiadomo, że dzieci uwielbiają różnego rodzaju przekąski, w szczególności te słodkie, których nigdy nie brakuje podczas urodzinowego przyjęcia. Niestety, to co oferuje nam rynek nie powinno być bez ograniczeń podawane dzieciom. W przypadku słodkich przekąsek- ciastek, cukierków, batoników, prawie zawsze na pierwszym miejscu w ich składzie widnieje cukier (pod różną postacią, jako sacharoza, syrop glukozowo- fruktozowy, inwertyna, dekstroza, fruktoza czy maltoza). Ponadto zawierają one utwardzone tłuszcze roślinne i nie posiadają tak naprawdę żadnej wartości odżywczej. Jaką w taki razie przekąskę przygotować, aby nadal było to słodkie, a przy tym zdrowe?

Alternatyw jest mnóstwo. Jedną z nich są np. trufle bakaliowe- naturalnie słodkie. Dodatkowo dzięki takim składnikom jak orzechy włoskie, laskowe czy nasiona słonecznika stanowią źródłem wielu cennych składników odżywczych, m.in. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6 oraz magnezu, który wpływa na poprawę koncentracji czy zdolność zapamiętywania. Pamiętajmy- wybierajmy świadomie! Dbajmy o to by nasze dzieci odżywiały się prawidłowo! Na sklepowych półkach również znajdziecie wiele „lepszych wyjść”- szukajcie :)

Dajemy Wam pomysł na zdrową i smaczną przekąskę – trufle bakaliowe:

Trufle bakaliowe (około 30 sztuk)

1 szklanka rodzynek
1/4 szklanki orzechów włoskich
1/4 szklanki nasion słonecznika
1/4 szklanki obranych orzechów laskowych
1 szklanka suszonych daktyli
Szczypta kardamonu i cynamonu lub przyprawy do piernika

Do obtaczania trufli:
wiórki kokosowe/ sezam/płatki migdałowe

Rodzynki, orzechy, daktyle i nasiona słonecznika zalewamy wodą i moczymy kilka godzin. Następnie odlewamy płyn, a namoczone składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (świetnie radzą sobie z tym zadaniem dzieci), w razie gdyby masa była zbyt lepka możemy dodać do niej zmielone orzechy lub wiórki kokosowe. Gotowe kulki obtaczamy wg uznania w płatkach migdałowych, prażonym sezamie lub wiórkach kokosowych. Trufle dobrze jest schłodzić przed podaniem.

Materiał opracowany przez fundację „Szkoła na widelcu”.

xNapisz do autora Polub nas na Facebooku Obserwuj nas na Google+

Tagi

Komentarze

Dodaj komentarz:

Twój nick:  
Wyślij

Napisz do autora

×
Podaj temat wiadomości
Podaj prawidłowy adres email
Wpisz treść wiadomości
Dziękujemy. Twoja wiadomość została wysłana.
Anuluj × Wyślij
x x x