Powszechnie wiadomo, że dzieci uwielbiają różnego rodzaju przekąski, w szczególności te słodkie, których nigdy nie brakuje podczas urodzinowego przyjęcia. Niestety, to co oferuje nam rynek nie powinno być bez ograniczeń podawane dzieciom. W przypadku słodkich przekąsek- ciastek, cukierków, batoników, prawie zawsze na pierwszym miejscu w ich składzie widnieje cukier (pod różną postacią, jako sacharoza, syrop glukozowo- fruktozowy, inwertyna, dekstroza, fruktoza czy maltoza). Ponadto zawierają one utwardzone tłuszcze roślinne i nie posiadają tak naprawdę żadnej wartości odżywczej. Jaką w taki razie przekąskę przygotować, aby nadal było to słodkie, a przy tym zdrowe?
Alternatyw jest mnóstwo. Jedną z nich są np. trufle bakaliowe- naturalnie słodkie. Dodatkowo dzięki takim składnikom jak orzechy włoskie, laskowe czy nasiona słonecznika stanowią źródłem wielu cennych składników odżywczych, m.in. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6 oraz magnezu, który wpływa na poprawę koncentracji czy zdolność zapamiętywania. Pamiętajmy- wybierajmy świadomie! Dbajmy o to by nasze dzieci odżywiały się prawidłowo! Na sklepowych półkach również znajdziecie wiele „lepszych wyjść”- szukajcie :)
Trufle bakaliowe (około 30 sztuk)
1 szklanka rodzynek
1/4 szklanki orzechów włoskich
1/4 szklanki nasion słonecznika
1/4 szklanki obranych orzechów laskowych
1 szklanka suszonych daktyli
Szczypta kardamonu i cynamonu lub przyprawy do piernika
Do obtaczania trufli:
wiórki kokosowe/ sezam/płatki migdałowe
Rodzynki, orzechy, daktyle i nasiona słonecznika zalewamy wodą i moczymy kilka godzin. Następnie odlewamy płyn, a namoczone składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (świetnie radzą sobie z tym zadaniem dzieci), w razie gdyby masa była zbyt lepka możemy dodać do niej zmielone orzechy lub wiórki kokosowe. Gotowe kulki obtaczamy wg uznania w płatkach migdałowych, prażonym sezamie lub wiórkach kokosowych. Trufle dobrze jest schłodzić przed podaniem.
Materiał opracowany przez Fundację Szkoła na Widelcu w ramach współpracy przy programie "Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu".