vulcan

Razem dla lepszej oświaty. Blog

Domowe lody w 5 minut

xVULCAN , 2019-06-05

Już za chwilę długo wyczekiwany czas- wakacje! Podstawowym składnikiem do produkcji lodów powinno być mleko lub owoce. Jednak większość sklepowych przysmaków to niestety źródło głównie cukru (pod różnymi postaciami).




Upalne dni, odpoczynek, to bardzo pasuje do lodów. Jeśli porcję kupnych lodów połączymy dodatkowo z bitą śmietaną, polewą czekoladową z tubki i kolorowymi posypkami deser przeobraża się w bombę kaloryczną. Ale tak być nie musi! Lody mogą być też zdrowe! Wybierajmy te na bazie jogurtu i świeżych owoców. Czytajmy skład kupowanych lodów i wybierajmy te z naturalnymi składnikami.

Jest jeszcze lepszy sposób! Zróbmy je sami!

Robiąc domowe lody, możemy kontrolować ich skład i ograniczyć ilość dodanego cukru, a podawać je z dużą ilością świeżych owoców.
Czy to trudne? Zdecydowanie nie, sprawdźcie sami.

Przepis na domowe lody w 5 minut!

Składniki (4-6 porcji):

baza

warianty smakowe

dodatki

Sposób przygotowania:

Maliny i jagody oddzielnie miksujemy ręcznym blenderem na gładkie puree. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Orzeszki siekamy w chopperze na drobne, nieregularne kawałki.

Banany obieramy ze skórki, kroimy w plastry, rozkładamy w jednej warstwie na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i mrozimy w zamrażalniku. Do misy z zamontowanym ultrablade wkładamy zamrożone plastry, wlewamy mleko roślinne i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Miksujemy w programie manualnym, począwszy od średniej mocy, stopniowo dochodząc do maksymalnych obrotów, aż masa stanie się całkowicie gładka, bez grudek. Gotową bazę bananową dzielimy na 3 porcje i łączymy z 3 wcześniej przygotowanymi dodatkami smakowymi i wkładamy do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Dobrze zamrożone lody podajemy z chrupiącymi posypkami.

Smacznego!

Materiał naszego Partnera Fundacji Szkoła na Widelcu.
http://dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl/

xNapisz do autora
Polub nas na Facebooku

Tagi

# nawyki żywieniowe, # szkoła na widelcu, # wakacje, # zdrowe jedzenie

Komentarze

Dodaj komentarz:

Twój nick:  
Wyślij

Napisz do autora

×
Podaj temat wiadomości
Podaj prawidłowy adres email
Wpisz treść wiadomości
Dziękujemy. Twoja wiadomość została wysłana.
Anuluj × Wyślij
x x x